2015. március 18., szerda

Betegségek kezelése akupresszúrával

Az akupresszúra tulajdonképpen az akupunktúrás pontok puszta kézzel való nyomása, illetve ide tartozik ezen pontok elektromos, illetve lézeres stimulálása.
Az akupresszúrás önmasszázs Kínában napjainkban is széles körben elterjend, mindennapos gyakorlat, a hagyományos kínai orvoslás része. Előnye, hogy anatómiai ismeretek, illetve tűszúrás nélkül önmagunk kezelhetjük a bőrfelszínhez közeli akupunktúrás pontokat.

Azonban két dolgot mindenkinek meg kell értenie:
1) az önmasszázs NEM helyettesíti a gyógyszeres kezelést és az orvosi felügyeletet. A rendszeres gyakorlás elkezdése előtt kérje ki a kezelő-, vagy a háziorvosa véleményét, ÉS konzultáljon egy okleveles kínai masszőrrel, vagy taiji edzővel, aki gyakorlattal rendelkezik az akupresszúrában.
2) eredményt, csak min.1 hónapig tartó rendszeres (=minden napos) gyakorlással érhetünk el. Ha csak felületesen, kapkodva kezeljük a pontokat, vagy csak akkor, amikor eszünkbe jut, vagy felidegesítenek, biztosan nem érünk el vele tartós javulást.

A kezelés lépései:
1) A pont megtalálása
2) A pont kezelése
3) A testérzetek tudatosítása és a tapasztalatok feljegyzése

A pont megtalálása
Az akupresszúrás pontok megegyeznek az akupunktúrában használt pontokkal. Pontos helyük meghatározásához mindig valamelyik testrészt, izületet vagy izmot veszünk alapul, ehhez képest határozzuk meg a pont helyét. Általában egy kis mélyedésben helyezkednek el és általában érzékenyebbek a környező bőrfelszínnél. 

A pont kezelése
A pontok mindegyikét 3-3 percig kezeljük: ujjbeggyel körkörösen masszírozzuk és nyomjuk. A pont érzékenysége és a kezelés erőssége egyénenként más és más. Van akinél egyáltalán nem fáj, van akinek nagyon érzékeny. Egyik sem jó, mindkét esetben indokolt a rendszeres kezelés. Akkor jó, ha eléri és kissé meghaladja a fájdalomküszöböt, de csak annyira, hogy a 3 perces kezelés végigcsinálható.

A testérzetek figyelése és tudatosítása az egész kezelés alatt elengedhetetlen. Talán ez a legfontosabb dolog. A tapasztalatok feljegyzésére pedig azért van szükség, hogy később könnyebb legyen meghatározni a kezelés hatását. Célszerű minden kezelés után pár szóban leírni, mit tapasztaltunk magunkon, az egyes pontok mennyire voltak érzékenyek, van-e valami érezhető változás az előző kezeléshez képest. Jegyzeteinket hetente érdemes visszaolvasni. 
Ha valami negatív tapasztalatunk van: rosszabbodik állapotunk, vagy eddig nem tapasztalt kellemetlen tünetek jelentkeznek, szüneteltesse a kezelést és azonnal konzultáljon kezelőorvosával.