2013. május 24., péntek

10 milliószoros napok


Egy évben négy fő különleges-rendkívüli napot tartunk számon, melyek buddhista ünnepnaphoz (Düchen-jeles alkalom) kapcsolódnak. Buddha emléknapoknak is hívják őket, mivel Shakyamuni Buddha életének legfontosabb állomásaihoz kapcsolódnak. Csúszó ünnepek, vagyis minden évben más napra esnek: a holdév meghatározott napjaira esnek.
A hagyomány szerint ezeken a napokon a pozitív illetve negatív cselekedetek hatása tízmilliószorosára hatványozódik, ebből kifolyólag a spirituális gyakorlatok végzése erősen javallott.
Ha lehetőséged van rá, ezen a napon foglalkozz olyan dolgokkal, amik örömet okoznak neked, feltöltenek, boldoggá tesznek. Fontos, hogy gondolataidat is próbáld meg pozitív irányba terelni: arra gondolj, amit teremteni szeretnél az életedben, ne pedig arra, ami nincs, ami elszomorít. Ha negatív érzelmeid,gondolataid merülnek fel, egyszerűen, jelentsd ki magadban, hogy elengeded őket. 
Gondolkodásunk átalakítása, rossz szokásainkról való lemondás nem megy egyik napról a másikra. Ezt is gyakorolni kell és kudarcok esetén sem szabad  feladni. Első lépésben az is sokat jelent, ha tudatosítjuk ezeket: észrevesszük ha negatívan gonolkodunk, valótlan dolgokon rágódunk, képzelgünk magunkról, vagy környezetünkről.

10 milliószoros napok 2013-ban:

Február 25. hétfő
Május 25. szombat
Július 12. péntek
Október 26. szombat