2015. május 5., kedd

Az öt elem tana


Az öt elem tana, más néven öt változó állapot (wu xing) a Yin-Yang elmélettel együtt képezik a kínai világkép alapját: ebből az öt elemből épül fel minden létező. Bár szoros összefüggésben állnak a hozzájuk tartozó természeti jelenségekkel, nem azonosak velük. A Fa inkább a dolgok fásságára, a Tűz a dolgok tüzességére stb. utal. Mindegyik elemnek megvan a saját évszaka, iránya, színe, belső szerve, érzelme és íze. Szoros kölcsönhatásban vannak egymással, minden egyes elem táplálja, vagy korlátozza a hozzá kötődő elemeket. Ezt a kapcsolatot foglalja össze a lenti ábra. 
Az öt elem tana központi szerepet játszik a hagyományos kínai orvoslásban is. Minden elemhez tartozik egy yin és egy yang szerv és az ennek megfelelő meridiánok. Pl. az asztmát okozhatja a vese gyengesége. A meggyengült víz elemnek (vese) nem sikerül szabályoznia a tüzet (szív), ami így könnyen megtámadhatja a fémet (tüdő).





Erősítő, vagy tápláló ciklus (vastag nyíl)
Az elemek szülő-gyerek kapcsolata. Ez azt jelenti, hogy minden elem szülője, táplálója, erősítője az utána következő elemnek. A tápláló ciklus körforgása: a Víz táplálja a Fát, a Fa táplálja a Tüzet, a Tűzből hamu keletkezik, ami táplálja a Földet, a Föld érleli a Fémet, az ásványi anyagok (Fém) gazdagítják a Vizet.

Gyengítő, vagy fékező ciklus (szaggatott nyíl)
Az erősítő ciklus hatásával ellentétes, célja az elemek kiegyenlítése. A Víz eloltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém kivágja a Fát, a Fa felemészti a Földet, a Föld gátat vet a Víznek.