2015. május 28., csütörtök

Táplálkozás az öt elemmel

Ahhoz, hogy az étel harmóniába kerüljön, a következő feltételeknek kell teljesülni:
  1. Alapvető követelmény, hogy a hozzávalók az elemek sorrendjében kerüljenek a lábosba, így alkotsz egy teljes energiakört. Vagyis a sorrend: tűz - föld - fém - víz - föld
  2. Mindig annak az elemnek lesz a legerősebb hatása, amely utoljára kerül bele a lábosba. Ha ez pl. a tűz elem, akkor annak a melegítő hatása fog érvényesülni.
  3. Lehetőleg minden elem benne legyen egy ételben! Különben felbomlik az egyensúly.
Egy étel elkészítése során több energiakört is megtehetsz, így növekszik az étel energiatartalma. 

Ételek az öt elem szerint

Fa elem:
tönkölybúza, paradicsom, petrezselyem, sóska, áfonya, ananász, citrusgyümölcsök, ecet, málna, eper, meggy, tejtermékek, élesztő, csirke, búzasör, hibiszkusz, mályva, savanyú káposzta.
Savanykás íz: elősegíti a testnedvek megtartását. 

Tűz elem:
hajdina, rozs, cékla, jégsaláta, endívia, fejes saláta, pasztinák, birsalma, birskörte, piros retek, grépfrút, juhsajt, kecskesajt, bárány- és minden grillezett hús, kávé, fekete tea, zöld tea, cickafark, palástfű, apróbojtorján, zsálya, borókabogyó, kakukkfű, kurkuma, oregánó, pirospaprika, rozmaring.
Keserű íz.

Föld elem:
árpa, köles, kukorica, fehér rizs, avokádó, alma, bab, banán, brokkoli, burgonya, csicsóka, datolya, görögdinnye, mángold, karfiol, káposzta, körte, őszibarack, sárgabarack, paprika, padlizsán, sárgarépa, spenót, szilva, szőlő, tök, uborka, zöldborsó, zeller, tej, tejszín, édesebb sajtok, ánizstea, méz, juharszirup, tojás, tofu, olajos magvak, gesztenye, barna cukor, kókusz, sáfrány, szezámmag.
Édeskés íz

Fém elem:
barna rizs, zab, hagymafélék, karalábé, torma, pulyka, borsmentatea, szegfűszeg, szerecsendió, kapor, kömény, mustár.
Csípős, pikáns íz: felpezsdíti az energiákat, illetve megfázáskor baktériumölő hatású.

Víz elem:
csicseriborsó, lencse, halak, szardínia, lazac, kaviár, kagyló, ásványvíz, algák, szójaszósz, miszó, hüvelyesek (legjobban a fekete bab), fekete szezámmag, vadrizs, szárított gyömbér tea.
Sós íz: kis mennyiségben segíti a testnedvek felépítését, nagy mennyiségben kiszárítja. 


Forrás: Nők Lapja Café 2008.02.27.