2018. szeptember 16., vasárnap

Hegu

Az akupresszúrás pontok kezelése saját felelősségre történik. Rosszullét, heves testi reakció esetén az önkezelést azonnal hagyja abba!! Megismétlése előtt mindenképpen konzultáljon kínai orvossal, vagy kínai masszőrrel, vagy taiji oktatóval!!!   Figyelem, a hegu pont masszírozása elősegítheti a szülést, ezért terhes nők számára nem javasolt!

A hegu pont a vastagbél meridiánon található, a kézfejen, a mutató és a hüvelykujj közötti redő belső zugában. A hegu pont elsősorban fájdalomcsillapító hatásáról ismert, de többféle betegség, illetve tünet enyhítésében is szerepet játszik:

1. Fej-szem-torok betegségek: fejfájás, szédülés, duzzadt, gyulladt íny, fogfájás, orrdugulás, vörös szem, torokfájás, fülzúgás;
2. Végtag- és ízületi betegségek: hemiplégia, felső végtagi fájdalom, zsibbadás;
3. Emésztőrendszeri betegségek: székrekedés, hasmenés, hasfájás, vérhas;
4. Nőgyógyászati betegségek: nehéz szülés, amenorrhoea, dysmenorrhoea;
5. Egyéb betegségek: éjszakai izzadás, mentális zavarok.

Legjobb, ha a hüvelykujjal, körkörösen masszírozza a pontot 1-3 percig mindkét kézen. Közben többször erősen rányomunk a pontra, vagy fokozatosan erősítjük a nyomást. A masszírozás ekkor hatásos, ha erős, de még könnyedén elviselhető fájdalomérzetet tapasztal. Ha bal oldalon fáj a foga, akkor a jobb hegu pontot, jobb oldali fogfájás esetén pedig a bal hegu pontot masszírozza.