Ősszel együnk inkább fehéret
Funkció: a fehér színű ennivalók a
tüdőre vannak hatással. Az őszi szárazság károsíthatja a yin-Energiát, amit
köhögés és megfázás követ. Ennek megelőzése érdekében együnk minél több fehér
színű ételt.
Reprezentatív ennivalók: fehérrépa, rizs, tej, hal, lótuszgyökér, bambuszrügy, karfiol, hagyma és fokhagyma.
Reprezentatív ennivalók: fehérrépa, rizs, tej, hal, lótuszgyökér, bambuszrügy, karfiol, hagyma és fokhagyma.
Minden évszakban együnk sárgát
Funkció: a sárga színű ételek az
Energia javítását a lép erősítésén, az elme javítását az agy táplálásán
keresztül éri el, illetve a szívben és agyban levő vér védelmére van
gyógyhatással. Mindemellett jó az emésztőrendszernek és a májnak,
kitisztíthatja a vérből a mérget, miáltal javul a bőr minősége és lassul a bőr
elöregedése.
Reprezentatív ennivalók: tök, ananász, citrom, sárgabarack, mangó, narancs, kukorica, sárga paprika.
Reprezentatív ennivalók: tök, ananász, citrom, sárgabarack, mangó, narancs, kukorica, sárga paprika.
Télen együnk inkább feketét
Funkció: a fekete színű ételek
pótolhatják a vese-Energiát. Ha a vesében bő az esszencia, akkor erős a
testállapot és jó az erőnlét. Ezzel szemben a vese-Energia hiánya miatt
gyengének érezzük magunkat. A fekete ételek evésének köszönhetően egyfelől
javulhat a kondíció, másfelől megelőződik a sokféle járvány, harmadszor pedig
lassul az öregedés.
Reprezentatív ennivalók: tengeri moszat, fekete szezám, fekete rizs, fekete bab, fekete eper, fekete fagomba, gomba és padlizsán.
Tavasszal együnk inkább zöldet
Reprezentatív ennivalók: tengeri moszat, fekete szezám, fekete rizs, fekete bab, fekete eper, fekete fagomba, gomba és padlizsán.
Tavasszal együnk inkább zöldet
Funkció: az ÖT ELEM elmélete alapján
a zöld színű ételek a máj-Energiát érintik, jó szerepet tölthet be a
máj-Energia tisztításában, a befulladtság feloszlatásában, a lelkiállapot
enyhítésében és a máj méregtelenítésében.
Reprezentatív ennivalók: uborka, snidling, zöld mandarin és zöld citrom.
Reprezentatív ennivalók: uborka, snidling, zöld mandarin és zöld citrom.
Nyáron együnk inkább pirosat
Funkció: a piros ételek a szív
feltáplálására, vérpótlásra és vérbőség enyhítésére vannak gyógyhatással.
Kutatások szerint a piros színű ételek jó minőségű fehérjét, sok szervetlen
sót, vitaminféléket és sokféle mikroelemet tartalmaznak, fogyasztásuk nagyban
fokozhatja a szív, vér és Energia funkcióit. Mindezek következtében a piros
színű gyümölcsök és zöldségek gyakori evése meglehetősen jó a szívben és agyban
levő vér aktivitásának és a nyirok immunrendszerének megerősítésére.
Reprezentatív ennivalók: sárgarépa, pirospaprika, paradicsom, görögdinnye, piros datolya, eper, piros édes krumpli és piros alma.
Reprezentatív ennivalók: sárgarépa, pirospaprika, paradicsom, görögdinnye, piros datolya, eper, piros édes krumpli és piros alma.
Forrás: https://www.facebook.com/kinaiterapia/