2012. április 2., hétfő

a Chen stílus eredete


A Chen stílusú taijiquan a Kína középső részén található Chen faluból származik, ahol a 14. generációig (19. század eleje) kizárólag apáról-fiúra, mesterről-tanítványra öröklődött a tudás, idegeneket –az ő felfogásukban ez más faluból származókat jelentett- nem oktattak.
  
A Chén család a 9. generációját képviselő Chén Wang Ting-et tekinti a Chén taijiquan megalapítójának, Chén Wangting (1600-1680), aki a Míng időszak végén és a Qíng-dinasztia uralkodásának kezdetén élt, számtalan utazása során a többféle harcművészeti stílust elsajátított és elismert harcművésznek számított. Shandong tartomány katonai elöljárója volt. Harcművészetéről alkotott nézeteit összekötötte a kínai orvoslással. Szülőfaluja (Chen Jia Gou, a Chén család faluja) védelmezésekor sok elismerésben részesült és nagy tisztelet övezte. Mikor idősebb lett, falujában maradt és az általa elsajátított legjobb technikákból létrehozott egy új stílust, melyet a taoista filozófiára támaszkodva taijiquan-nak nevezett el.
Chen Wanting

  A 14. generációs mester Chén Changxing (1771-1835) írta meg az első könyvet a taijiról. Ő vonta össze a Chén stílus első és második formáját és Ő tanította Yang Fukui-t (Yang Lu Chang), aki a Yang taiji megalkotója volt.

  A 16. generációs Chén Xin írta a következő tanulmányt a Chén stílusról. A Chén stílusú taiji mozdulatainak végrehajtásáról, alapelveiről Gu Luxin /Chén Fake beavatott tanítványa/ is írt könyvet, amely két kiadást ért meg (1963, 1964) és napjainkban is tankönyv értékkel bír.
Chen Fake

A 17. generációs Chén Fake (1887-1957) mester Chen Yangxi három fia közül a legfiatalabb volt. Hírnevét fiatalkori győztes harcaival vívta ki. 1928-ban unokaöccse Chén Zhaopi hívására Pekingbe ment, ahol újabb győzelmei tovább növelték tekintélyét. Ezután megnyitotta első edzőtermét Pekingben.
Pekingben sok tanítványt oktatott a Chén család harcművészetére, és közülük nagyon kimagasló volt Tian Xiuchen (1916-1984) és Feng Zhiqiang tudása. 


Feng Zhiqiang

Tian Xiuchen




















  A 18. generációs Feng Zhiqiang 1928-ban született Sulu megyében, Hebei vidékén. A Feng család híres volt harcművészeti hagyományáról. Ezt a hagyományt folytatva, shaolin stílusokat tanult nagybátyjától, majd 12 évesen Pekingbe költözött, ahol tanítványa lett, Hu Yaozhen nagymesternek, akitől elsajátíthatta a Nèigōng-ot és a Xīnyì liuhequán módszerét. Mikor, Hu mester látta tanítványa kitartását, szorgalmát és nagy tehetségét, beajánlotta őt Chén Fake mesternél és gondjaira bízta. Néhány évtizeddel később Feng Zhiqiang lett Chén Fake jogutódja, folytatva Chén Fake mester, Chén stílusú taijiquan hagyományait. Elősegítette, hogy a Chén stílusú taijit szerte a világon megismerjék, gyakorolják.
Han Kuiyuan
   Magyarországra 1997-ben jutott el a Chén taijiHan Kuiyuan (1948-) 19. generációs mester által. Harcművészeti tanulmányait 5 éves korában kezdte, shaolin stílussal. Később Tian Xiuchen mesterhez került, akinél megismerhette a Chén taiji fortélyait. Tian mester látva szorgalmát és elhivatottságát, hamarosan a legjobb tanítványai közé emelte. Tian mester 1984-ben bekövetkezett halála után, Feng Zhiqiang mester fogadott tanítványa lett, később kinevezték a Pekingi taiji park vezetőedzőjének. Han mester 2000 óta oktat Budapesten. Jelenleg számos tanítványa oktatja a chen stílusú taijit az ország számos településén.