2012. április 12., csütörtök

QI GONG (气功): csikung

Többféle írásmódja ismert, kiejtése csikung” vagy „”tyhikung”, jelentése „qi-vel végzett gyakorlatok”. A „qi” (csi, vagy tyhi) jelentése: energia, lélegzet, a „gong” (kung) kitartó, rendszeres gyakorlatozást jelent. A keleti gondolkodás szerint a qi áthat minden élőlényt, mindenben ott áramlik, anélkül, hogy tudatában lennénk, éreznénk. Csatornákban, úgynevezett meridiánban kering a testben, elakadásakor blokk, fájdalom, gyengeség, merevség, bizonyos idő elteltével akár betegség is kialakulhat. Ezeknek a blokkoknak az oldására többféle módszer létezik, pl. olyan testgyakorlatok végzése, mint a csikung, illetve a taiji (esjtsd: tájcsí).
A csikung gyakorlása során nagyon egyszerű, viszonylag rövid mozdulatokat ismételünk többször egymás után. Ezekből alakulnak ki a mozdulatsorok, amelyek kortól és egészségi állapottól függetlenül mindenki számára könnyen elsajátíthatóak. A gyakorlatok egyszerűségük ellenére kellemesen megmozgatják az egész testet, oldják a feszültséget az izmokban és az izületekben, serkentik a sejtek anyagcseréjét, ezáltal elősegítik a méregtelenítést és jó hatással van a belső szervekre. A mozgást összehangoljuk a légzéssel és figyelem vezetésével, ezáltal a csikung hatással van a szellemre, és a lélekre is. Szokás mozgásmeditáció-nak is nevezni.


A csikung Kínából származik, több ezer éves története van. Egyfajta önfejlesztő gyakorlatsor, melynek segítségével megismerhetjük a saját testünkben zajló folyamatokat. Gyakorlás közben törekedjünk a tiszta és nyugodt tudatállapot elérésére, a gondolatoktól való megszabadulás által. Célunk, hogy legalább a gyakorlás idejére kikapcsoljuk a hétköznapi rohanást, streszt, mérgelődést, aggódást, száműzni agyunkból a folyamatosan keringő gondolatainkat, ezáltal nem csak a testünk frissül fel az edzés végére, de lelkünk és szellemünk is. Rendszeres, kitartó gyakorlással szert tehetünk egyfajta érzelmi önkontrollra, melynek segítségével sokat tehetünk saját testi-lelki egészségünkért, valamint ezáltal aktivizálhatjuk testünk saját öngyógyító folyamatait.
Hazánkban is nagyon sokféle csikung gyakorlatsor létezik, melyek többféle szempont szerint csoportosíthatunk. Pl. léteznek külső- illetve belső elixír típusú gyakorlatok. A WaiDan kung, azaz külső elixír típusú gyakorlatok inkább a fizikai testmozgásra koncentrálnak, vagyis gyakorlás közben a végtagjainkra összpontosítanak, az itt összegyűjtött csit áramoltatják szét a testünkben az egyes szervekhez. Ezzel szemben a NeiDan kung, azaz belső elixír típusú csikung irányzatok a gyakorlás során a testben gyűjtik össze a csít, és belülről áramoltatjuk a végtagokhoz. Ez a fajta gyakorlás kevesebb, illetve lágyabb mozgással jár, inkább mentális munka, vagyis  nagy szerepe van a figyelem helyes vezetésének. Ezeknél gyakran előfordul, hogy a gyakorlónak a kezdeti időszakban semmilyen fizikai érzete nincs az edzés alkalmával, ezért azt gondolhatja, hogy ezek a gyakorlatok nem érnek semmit. Épp ellenkezőleg, a helyesen és kitartással végzett neidan gyakorlatokkal gyorsabban elérhető belső változás, mint a pusztán fizikai gyakorlatokkal. Természetesen vannak, akiknek a waidan stílusú gyakorlatok válnak be. A lényeg, hogy egyik stílust sem szabad másik alá-, vagy fölé helyezni. Inkább próbáljunk ki többet, hogy ki tudjuk választani a nekünk leginkább tetszőt.

Egy másik felosztás a gyakorlás fő célja alapján osztályozza a stílusokat:

·         az egészség megőrzése
·         gyógyítás
·         az élet meghosszabbítása
·         harcművészetek
·         megvilágosodás vagy buddhaság elérése.